Paisatges URV és una descripció, una magnífica descripció, del patrimoni físic de la URV fins al moment actual, quan una bona part de la Universitat ja està construïda. És, alhora, una anàlisi dels nostres espais, una explicació de per què són com són.
La URV és, per origen i per voluntat, una universitat amb una dimensió local significativa. No és una universitat regional amb el sentit de segona divisió. És una universitat internacional per la seva activitat investigadora i docent, però local per la interacció amb la societat que li és pròpia. El concepte de local per a la URV no es limita a una ciutat, sinó a un territori, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Fins ara, de fet, al Camp de Tarragona, tot i que en una segona fase la implantació es farà també a les Terres de l'Ebre.
Al Camp de Tarragona es partia de la realitat de l'existència de centres universitaris a Tarragona i Reus. Això va determinar que es defugís la possibilitat d'un únic campus interurbà perifèric i s'optés per una ubicació urbana distribuïda, concepte que després s'ha fet evolucionar cap a una distribució concentrada en campus. Uns campus que, al Camp, en seran quatre: Sescelades, Centre de Tarragona, Bellissens i Vila-seca.
Ens ha semblat que un llibre d'aquestes característiques ajuda a fer conèixer la nostra universitat des d'una perspectiva molt desconeguda per la majoria de ciutadans. És per això que cal fer un agraïment a totes les persones que l'han fet possible, especialment els arquitectes a qui s'ha encarregat el llibre, que han fet una molt bona feina.