Una obra clau, fins ara inèdita, de la literatura catalana fantàstica del segle XX.
Un deliri de mar representa la recuperació d’un autor que l’exili va abocar en l’oblit.
Una ficció fantàstica a la mar Mediterrània.
Un deliri de mar fou escrita per Miquel i Vergés en el seu exili a Mèxic i ha restat inèdita fins avui.
La novel·la ens explica la història de Pere Ribes, un home que, convalescent d’una estranya malaltia a Arenys de Mar, pot veure per la finestra només un petit tros de mar. Serà allà on, endut pel deliri, viurà una aventura extraordinària en el temps i l’espai: per un fenòmen inexplicable la Mediterrània es buida d’aigua i el fons del mar s’obre davant dels nostres ulls com un territori vast, salvatge i inexplorat. Pere Ribes s’hi endinsarà en un viatge espectral que ens portarà a conèixer els grans navegants del passat i l’explicació de molts misteris del present.
L’obra compta amb una excel·lent introducció de Víctor Martínez-Gil, professor de Literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona.
«Miquel i Vergés troba el punt dolç, d’equilibri, entre l’enyorança d’una realitat, l’erudició sobre les coses del mar i la navegació històrica, i una fantasia ben controlada.» [Jordi Castellanos]
Josep M. Miquel i Vergés
Va néixer a Arenys de Mar el 1903. Historiador, erudit i escriptor, va publicar abans de la guerra civil articles i llibres molt innovadors sobre la literatura i la cultura catalanes de l’Edat Moderna i de la Renaixença: l’edició de la poesia catalana de Joaquim Maria Bartrina (1935), la participació en l’Antologia general de la poesia catalana (1936), els dos volums de «La premsa catalana del Vuit-cents» (1937) o l’article «La filologia catalana en el període de la Decadència» (1938) són les fites més destacades. També va publicar a «Oreig», «Mirador», «La Publicitat» o «la Revista de Catalunya». Com a escriptor, va conrear inicialment poesia i teatre.
Compromès amb Acció Catalana, es va haver d’exiliar a Mèxic, on va obtenir una càtedra d’Història de la Independència Mexicana. En aquell país va publicar «Els primers romàntics dels països de llengua catalana» (1944) i obres sobre la història mexicana. Va participar en la creació de «Full Català» i va fundar, amb Joan Sales i Ferran de Pol, «Quaderns de l’Exili». Per bé que no va abandonar mai la poesia, la seva obra de creació durant els anys cinquanta va derivar cap a la novel·la: «Giratomb de vida», encara inèdita, i «Un deliri de mar», que ara es publica. En tota la seva obra, Miquel i Vergés es va regir per la necessitat de recuperar la història com una resposta al seu temps.